Temmuz ayının sonlarına doğru MÜSİAD Konya tarafından organize edilen konferansta, Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş, blokzincir teknolojisi ile ilgili üyelere bir sunum yaptı ve iş dünyası üstünde nasıl bir etkide bulunacağını açıkladı.
“Blokzincir; Yeni Ekonomi Kurgusu” konulu konuşmasında, Kurtuluş,
“Blockchain, yeni bir kayıt teknolojisidir. Şu anda dünya ekonomi kurgusu, yapılar ve birlikler değişiyor. Bir üretimin milli olması değil, bir birliğin öncüsü olmak daha çok önem kazandı. Küresel sermaye olarak adlandırabileceğimiz, dünya ekonomisinin öncüsü şirketleri bu alanda yatırımlar yapıyor. Türkiye bu işin çok gerisinde diyemeyiz; çünkü dünya da yeni tanışıyor. Blockchain, Türkiye’nin 11. Kalkınma programında da yer almıştır,”
dedi.
Temmuz ayı başında yayımlanan ve 2019-2023 dönemini kapsayan Türkiye Cumhuriyeti On Birinci Kalkınma planı içerisinde bulunan “Blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacaktır” ifadesi, bu konuya olan ilgilinin ne seviyede olduğunu ve Türkiye’nin bu sektörde öncülük yapmaya ne kadar istekil olduğunu bir kez daha gözler önüne sermişti.
TCMB’nin bu atılımına ek olarak, Ticaret Bakanlığı da blokzincir teknolojisinin adaptasyonunu ve kullanımını arttırmak amacıyla önemli adımlar atıyor ve araştırmalarını hızlandırıyor. Nisan ayında yapılan Ticaret banaklığı İstişare Kurulu Değerlendirme Toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, teknolojik dönüşümde büyük fırsatlar gördüklerini ifade etti ve Ticaret Bakanlığı olarak bu fırsatları değerlendirmek üzere yapay zeka, blokzincir, nesnelerin interneti ve e-ticaret konuları üstündeki çalışmalara odaklandıklarını belirtti.
Ekonomik dönüşüm
Konhaber’in haberine göre, sunumunun devamında, Kurtuluş “Biz bu alanda olmazsak eğer tam bağımsızlığımızı sorgularız. Biz eğer bir dijital dönüşüm yapacaksak buradan başlamak zorundayız. Bir ekonomik reform yapacaksak, o reform hareketlerine de bu finansal teknolojilerden başlamak zorundayız. Çünkü dünya ekonomi kurgusu değişiyor. Bunlar tesadüfi süreçler değil. Dolayısı ile bizim bunların içinde olmamız lazım, bunları anlamamız lazım, bunlara göre aksiyonlar almamız lazım. Dijital dönüşümümüzü, ekonomik dönüşümümüzü de kesinlikle bu minvalde yapmamız gerekiyor,” açıklamasını yaptı.
Kurtuluş’a göre, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, Iran’daki gerginlik ve Çin’deki ekonomik sıkıntılardan dolayı artan jeopolitik tansiyon etkisinde gelen güvensizlik hissi, kripto para birimlerinin son zamanlar da daha fazla ilgi görmesine sebep oluyor.
“Türkiye bu sistemin neresinde olacak? Şirketlerimiz hangi sistemde yer alacak?”
diye sorgulayan Kurtuluş,
“Buna karar vermemiz gerekiyor. Ya da devlet olarak başka devletlerle ortak bir yapı mı kuracağız? Bilmiyoruz. Ama yapmamız gereken şey bu sistemde rol almak,”
ifadesinde bulundu.