60’tan fazla ülkeden 5,000 ziyaretçi tarafından ziyaret edileceği tahmin edilen ve 8,000’den fazla kişi tarafından canlı izlenmesi beklenen Blockchain Economy konferansı Şubat 20-21 tarihlerinde İstanbul’da yapılıyor olacak.
Bu bölgede düzenlenmiş olan en büyük etkinlik olacağı düşünülen konferansın resmi web sitesi, Türkiye’nin blokzincir teknolojisi ve kripto para sektöründeki rolünü aşağıdaki metin ile açıklıyor.
“Hollanda merkezli bankacılık devi ING yakın zamanda Türkiye’nin tüm avrupa ülkeleri arasında en çok kripto para sahibi ülke olduğunu ilan eden bir müşteri raporu yayınladı. Türkiye’deki insanların teknolojik yeniliklere ilgili olması ve mevcut ekonomik koşulların ülkede kripto paraya olan bu ilgiyi arttıran faktörler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla, Türkiye’den olduğu kadar, çoğunlukla Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinden Blockchain ve kripto paralarla ilgili yatırımcılar, mühendisler ve profesyoneller uluslararası bu konferansta yer alacak. 21. yüzyılın en büyük teknolojik ve finansal devrimi Blockchain’i, bu alanda uzman konuşmacılarla daha iyi anlayacak, tüm detaylarıyla hakim olacaksınız.”
Konferansta konuşacak olan önemli isimler arasında ünlü milyarder Tim Draper, Wall Street analisti ve Fundstrat Global Danışmanlık başkanı Tom Lee, IOTA’nın kurucularından Serguei Popov ve Beyaz Saray Teknoloji danışmanı Franklin Urteaga yer alıyor.
Temmuz ayında, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma planında “Blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacaktır,” ifadesini kullanarak Türkiye’nin ilgi odağı olmasına sebep olmuştu. Ek olarak, Statista tarafından Haziran ayında yayınlanan bir ankete göre, Türkiye’de nüfusun %20’si herhangi bir kripto para birimine sahip olduğunu ya da kullandığını ifade etti. Bu oran Türkiye’yi anket yapılan ülkeler arasında en üst sıraya yerleştirirken bir çok kripto borsasının açılım planlarında da öncelik almasına yol açtı. Ek olarak, Türk lirasının son bir sene içerisnde yaşadığı değer kayıpları ile hızlı bir şekilde yükselen enflasyon ve bölgede artan jeopolitik tansiyon, geleneksel yatırım araçlarına olan güvenin azalmasına ve dijital para birimleri gibi alternatif yatırım araçlarına olan talebin artmasına sebep oldu.
Günlük ortalama işlem hacmine bakıldığında dünyanın en büyük kripto borsası olan OKEx geçtiğimiz Mart ayında Türkiye’de faaliyete geçerken, bir diğer popüler kripto borsası Huobi’de bir basın açıkalamasıyla önümüzdeki 12 aylık süre içerisinde Türkiye pazarında agresif bir oyuncu olacaklarını ve 2019 senesi sonunda Türk lirası ile kripto işlemleri sunmayı hedeflediklerini ifade etti. Mayıs ayında yaptığı açıklamalarda, OKEx’in operasyon müdürü, Andy Cheung iki aydan biraz fazla bir zaman diliminde 30 binden fazla kullanıcının platformlarında hesap açtığını söyledi.